Tamme Hansma

www.tammehansma.nl

Zijn schilderijen zijn tegelijkertijd realistisch en dromerig”

Hij was altijd al gefascineerd door kleuren, maar geloofde niet dat hij kon tekenen. Maar door een toevallige gang van zaken ging hij op tekenles en dat was het begin van zijn schilder-carrière. Die schilderscarrière maakte niet zo lang geleden een sprong vooruit toen hij het intuïtief schilderen ontdekte.

Het werk van Tamme is heel gevarieerd. Gedurende een periode zaten in de schilderijen één of meerdere ballen. “Het idee dat wij als aarde deel uitmaken van een groter geheel, vind ik fascinerend. Misschien zit de aarde met de maan wel als een waterstofatoom in een lichaam dat zo groot is, dat wij dat niet kunnen bevatten. Omgekeerd zitten er oneindig veel waterstofatomen in ons lichaam, wat nou als dat allemaal aarde-maan stelsels zijn waarop mensen leven?”

Dat Tamme intuïtief schildert, betekent niet dat zijn schilderijen in een oogwenk klaar zijn. Als het hele doek beschilderd is, bekijkt hij het eens goed. Er moet harmonie zijn in de kleuren die gebruikt zijn en in de compositie. “Dus dan werk ik dat bij, maar dan kan het doek er door spontane acties nog wel heel anders uit komen te zien.” Het werk kan gekenmerkt worden als ‘ongelooflijk kleurrijk maar toch ingetogen’.

Hij hoopt dat als mensen zijn werk zien, ze er even bij stil blijven staan: wat zie ik er in, wat doet het mij? “Mijn werk is heel tegenstrijdig; aan de ene kant zijn sommige schilderijen realistisch, maar ze zijn tegelijkertijd dromerig.”